Coaching voor stiefvaders

Hoe maak je een succes van je nieuwe  samengesteld gezin?

Je gaat een relatie aan met een  partner, die al kinderen heeft of je  hebt zelf al kinderen en ontmoet een nieuwe liefde. Samen vormen jullie dan een stiefgezin. Opeens lopen ook de kinderen van je partner in je dagelijkse leven rond. Dat is wennen, omdat ze niet als eigen voelen.

Dat het  knap lastig is om in dit nieuwgevormde gezin een juiste balans te vinden, blijkt uit het feit, dat  binnen 5 jaar twee van de drie stiefgezinnen stranden. Jij hebt echter je leergeld betaald na het beëindigen van een eerdere relatie. Om niet in oude patronen te vervallen, zoek je begeleiding om helderheid te verkrijgen hoe je deze nieuwe rol als stiefvader gaat neerzetten, maar ook hoe je de relatie met je eigen kinderen en ex-partner kunt bestendigen.

Je hebt nu vele ballen tegelijk in de lucht te houden. Naar het vaderschap groei je toe, stiefvader wordt je ter plekke. Het  stiefvaderschap  vraagt om een bewustwordingsproces, dat  in het hier en nu met vallen en opstaan plaatsvindt.

Belangrijke thema’s kunnen zijn:

  • Jouw houding tegenover de kinderen van je partner
  • De houding van jouw kinderen tegenover je nieuwe partner
  • Jouw houding naar je ex-partner
  • Het gevoel, dat jij bij je nieuwe partner op de tweede plaats komt
  • Je loyaliteit en schuldgevoelens naar je eigen kinderen, nu je een nieuwe relatie bent aangegaan
  • Het verschil in gezinsculturen en opvoedstijlen van jou en je nieuwe partner

Een ding is echter niet te veranderen:  je hebt als stiefouder niet de rechten van een echte ouder. Je staat op de tweede plaats. Ook emotioneel start je met een achterstand , omdat je er niet vanaf de geboorte bij bent geweest. Maar: omdat je als stiefvader niet gehinderd bent door enige kennis over het verleden, begin je met een schone lei.

Jouw inbreng kan dan ook heel verfrissend werken voor alle betrokken partijen.

Boek nu je gratis kennismakingsgesprek