Het samenvoegen van twee gezinnen is als een fusie van twee bedrijven. Het is belangrijk om de tijd te nemen om gezamenlijk een goed stiefplan te maken. Wat verwacht je van elkaar? Wat is ieders wens? Je formuleert voorstellen, randvoorwaarden en een gezamenlijk doel, zoals: een gezin waarin iedereen zichzelf kan zijn. Een gezinsleven, waarin de nieuwe partners elkaar inspireren en steunen.
De realiteit van alledag laat zien dat een samengesteld gezin een complexe samenlevingsvorm is met specifieke kenmerken: bloedband en stiefband naast elkaar, ex-partners blijven ouders, een achtergrond van verlies, loyaliteitsconflicten m.b.t. kinderen, partner en ex-partner.
In 2012 is in Nederland het stiefouderschapsplan geïntroduceerd. In dit stiefplan bespreek je met je partner onder begeleiding van een stiefplancoach o.a. de bovenstaande onderwerpen.
Door je voor te bereiden op het samenvoegen van jullie gezinnen met behulp van een stiefplancoach voorkom je boosheid, frustraties, irritaties en verdriet. Het voorkomt ook, dat kinderen een tweede scheiding gaan meemaken.
Ook als je al jaren samenwoont is het zinvol om het stiefplan in te vullen, omdat er belangrijke veranderingen kunnen plaatsvinden in bijv. de samenstelling van het gezin.
Een stiefplan opstellen kan al in vijf sessies van 90 minuten. Zijn er thema’s die extra aandacht vereisen? Dan kan het aantal sessies natuurlijk uitgebreid worden. Na iedere sessie worden er lees- en huiswerkopdrachten meegegeven.
Als gecertificeerd Stiefplan-Coach en ervaringsdeskundige nodig ik je graag uit voor een kennismakingsgesprek.
Boek nu je gratis kennismakingsgesprek